Ένα νέο ξεκίνημα ανατέλλει!

Ξεκινώντας φέτος τις αναζητήσεις μας σχετικά με το αφιέρωμά της Εκτός προγράμματος, που ασχολείται με την Νέα Ιωνία της Προσφυγιάς, σκοντάψαμε στο βιβλίο «Ανατολή εξ ανατολών» της κ. Αραμπατζόγλου-Τομπούλογλου, το οποίο αποτελείται από 15 ανεξάρτητα κείμενα – διηγήματα με θέματα από το παρελθόν της προσφυγούπολης Νέας Ιωνίας.

Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στο καινούργιο ξεκίνημα, την «ανατολή» ενός λαού που ήρθε από την Ανατολή δηλαδή την Μικρά Ασία. Μέσα από αυτά τα κείμενα  η συγγραφέας Βούλα Αραμπατζόγλου-Τουζοπούλου, η οποία είναι Χημικός, απόφοιτος του Παν/μίου Αθηνών, θυμήθηκε την παιδική της ηλικία, αναπόλησε γεγονότα του παρελθόντος μέσα από τις αφηγήσεις των παλιών και ηλικιωμένων, αυτών που έζησαν τις θύελλες με σθένος και αξιοπρέπεια.

 

Η συγγραφέας εξιστορεί ή μεταφέρει περιγραφές και αναφορές άλλων. Και ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Είναι άνθρωποι ως επί το πλείστον απλοί, καθημερινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που οι συγκυρίες τους έριξαν στα βαθιά νερά. Από αυτούς κάποιοι απλά επιβίωσαν, άλλοι κατάφεραν να χτίσουν νέες περιουσίες, όλοι όμως έχουν ένα κοινό, ξεσπιτώθηκαν από τις πατρίδες τους για να αναζητήσουν νέες.

Το νοερό ταξίδι μέσα από τις αφηγήσεις του βιβλίου αποτέλεσε την αφορμή να επικοινωνήσουμε μαζί της κι εκείνη με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση και μας παραχώρησε την συνέντευξη.

 

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα

Οργάνωση συνέντευξης:
Αλέξανδρος Κυρμλκόγλου,
Ανδρέας Καραδήμος,
Εβελίνα Πηγιαδίτη,
Ευριδίκη Κυπραίου,
Ιωάννα Πούλα,
Ελπίδα Μυλωνοπούλου,
Δήμητρα Μπάφα

Βιντεοσκόπηση:
Νίκος Καραχισαρίδης,
Εβελίνα Πηγιαδίτη

Ηχοληψία: Δήμητρα Μπάφα

ΕπεξεργασίαΜοντάζ: Τάσος Μπουρτσουκλής

Categories: ... και τα εν οίκω εν δήμω, 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, «…κι άλλες δουλεύουν στα αργαλειά…», Ιστορία Νέας Ιωνίας, Πρόσφυγες - Μετανάστες, Πρόσωπα της Πόλης | Ετικέτες: ,,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.